Expositie Kunst in de Tuinen 2020 Exmorra Friesland
Maandag 23 maart zijn er aangescherpte maatregelen getroffen door de overheid in verband met het corona-virus.
Hierdoor hebben wij helaas moeten besluiten om alle activiteiten rondom Kunst in de Tuinen 2020 af te gelasten.
Wij hopen dat de nieuwe maatregelen doeltreffend zijn en dat iedereen gezond en wel door deze nare periode heen komt.
Zorg voor jezelf en voor elkaar en wellicht tot volgend jaar.

1 Maja van Oijen

Klei - Kunststof

Majart
Peperstraat
8424SJ Elsloo
06-30312915
mfcjvanoijen@outlook.com

2 Saber Mikael

Beeldend kunstenaar

Ik woon en werk in Appelscha. geboren en getogen in Irak.
Mijn opleiding heb ik gevolgd aan de Klassieke Academie in Bagdad, Irak en aan het Groningen Kunstcentrum. Bovendien heb ik een BIK-opleiding (beroepskunstenaar voor de klas) met succes afgerond .

Mensen en objecten om mij heen vormen mijn inspiratiebronnen; het leven zelf zou je kunnen zeggen. De natuur en ook de Arabische en Nederlandse cultuur fascineren en inspireren mij.

De beelden die ik om mij heen zie herleid ik tot een stapeling van vormen, zowel figuratief als abstract. Het samenspel van vormen en de ruimte daartussen zijn vaak het onderwerp van mijn beelden.

Ik werk met verschillende materialen en combinaties van materiaal, waarbij mijn voorkeur uitgaat naar metaal en brons.
Verder geef ik cursussen boetseren met modelleren klei in Oosterwolde.

Kloksveen 37
8426 JA Appelscha
0516-430495
sabermikael@home.nl

3 Johan Smid

Gemengd schroot en keramiek

Rusty Life gaat over de vergankelijkheid van mens en materie en het ongemak van het bestaan.
Alle figuren zijn verstoord (ontregeld, ontwricht) in plaats en positie. Ze zoeken naar mentale en fysieke balans.
De typerende roestbeelden houden het midden tussen abstractie, engagement en authenticiteit. De robuustheid van ijzer in contrast met de subtiel te vervormen klei geeft een gelaagde bezieling aan de werken.

Opgegroeid in een ouderwetse wagenmakerij, de werkplaats van opa, met de geur van ijzer, de flikkering van het lassen en het geluid van de hamer op het aambeeld, laste ik als klein mannetje al van alles aan elkaar. En zo ontstond de passie voor het creëren.
Na vele omzwervingen in diverse beroepen, waarin altijd de vrijheid van denken en het creatieve proces aanwezig waren (zeiler, lichttechnicus, theaterproducent, en vlinderknipper), kruipt het bloed toch waar het niet gaan en ben ik als autodidact pur sang terug bij waar het allemaal begon: ijzer.

Johan J. Smid Sculptures
Dorpsstraat 2a
9438TC Garminge
06-23375524
info@johan-j-smid-sculptures.nl

4 Gea de la Ferté

Beeldend kunstenaar

Mijn naam is Gea de la Ferté uit Ureterp. Mijn hele leven ben ik al een creatieve duizendpoot geweest en ik heb al veel geboetseerd, vroeger samen met onze kinderen, boetseerlessen op de basisschool en een aantal workshops gegeven. De laatste jaren boetseer ik meestal in opdracht.
Vanaf 2017 ben ik deelnemer van Kunst in de Tuinen. Een mooie gelegenheid om mijn werk te kunnen exposeren en contacten te leggen, erg inspirerend.
Ik hoop u dit jaar te kunnen verrassen met een realistisch werk. Onder leiding van beeldend kunstenaar Saber Mikael uit Appelscha ben ik begonnen aan mijn grootste uitdaging ooit; een realistisch vrouw figuur. Aangezien ik m’n beeld nog niet klaar heb, ziet u op bijgaande foto een ouder werk van mij.
Mijn inspiratie haal ik uit het dagelijks leven door de mensen om me heen. Ik weet zeker dat dit werk mij heeft geïnspireerd om me hier verder in te gaan ontwikkelen.

Fûgelliet 19a
9247 GD Ureterp
06 - 23416900
g.delaferte@gmail.com

5 Ans van Dijk

Pimpen

Zolang ik me kan herinneren ben ik bezig met allerlei creatieve uitspattingen.
Art quilts, schilderen, beeldhouwen en meubeltjes pimpen enz.

Het gepimpte object van dit jaar heeft de titel “ hersenspinsels “ gekregen.

6 Rob Meyer

Beeldhouwen

Al jaren heb ik, naast mijn grafisch beeldend werk, de schoonheid en onbeperkte mogelijkheden ontdekt van het creëren van unieke lampen uit diverse onderdelen. Het spelen met licht met uiteenlopende materialen leveren dikwijls een unieke lamp op. Maar sinds enkele jaren ben ik ook aan het beeldhouwen en heeft steen mijn hart veroverd.

Ouwe Lampen Atelier
Dorpsstraat 70
8759 LE Exmorra
06-23082415
info@robmeyer.nl

Andre van der Linden - Kunst in de Tuinen

7 André van der Linden

Beeldende kunst

Niets is bij nadere beschouwing zo vanzelfsprekend als het in eerste instantie lijkt. Dat geldt zeker ook voor de beelden van André van der Linden. De kunstenaar die woont en werkt in Friesland heeft inmiddels een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Veel van zijn beelden hebben een vaste plek in de openbare ruimte gekregen.
Het werk van André van der Linden nodigt uit tot bespiegeling. Hoewel de kunstenaar formele uitgangspunten ontleent aan geometrie en stereometrie, ontsnappen zijn beelden aan koele berekening en wetmatigheid. Toevoegingen die op het eerste gezicht ongerijmd lijken, fungeren als tegenhangers van constructivistische elementen. De beelden ontlenen hun visuele spanning aan die tweeledigheid. Tijdens het proces van combineren en assembleren, vormen en vervormen werkt de kunstenaar met contrasten. Hij geeft vorm aan veranderingsprocessen, aan cycli die de natuurlijke gang van zaken bepalen en aan de menselijke macht en onmacht om daar invloed op uit te oefenen.

Popmawal 4
8651 EA IJlst
0515 569521
andre@v-d-linden.nl

8 Ellen Hoekstra

Boetseren

Al van kinds af aan ben ik creatief bezig en de laatste jaren heb ik me toegelegd op het boetseren.
Als het geboetseerde beeld klaar is, wordt er een mal van gemaakt. Vervolgens wordt het beeld gegoten in aluminiumcement of kunststof.
Mijn voorkeur gaat uit naar realistisch werk.

Het beeld dat ik in Exmorra exposeer is getiteld 'Han' en is gebaseerd op een foto van mijn vader. Het kleine zwart-wit fotootje kwam in mijn bezit vlak na zijn overlijden. Op deze foto staat hij afgebeeld als puber, gekleed in een overall met laarzen. De handen in de zakken, nochalant leunend in het deurkozijn van de winkel van zijn ouders.
Toen mijn moeder voor de eerste keer dit beeld zag zei ze: "Goh, het lijkt je vader wel, die kon ook altijd zo hangen..."

Ellen Hoekstra
Bovenweg 34
8422 DH Nijeberkoop
06-27044432
ellen.hoekstra@gmail.com

9 Marian Menting

Beeldhouwen

Beeldhouwen geeft mij rust in deze woelige wereld.
In de krachtige/harde steen probeer ik gevoelens en zachtheid uit te drukken.
Mijn ervaring deel ik door inspirerende cursussen/workshops beeldhouwen te geven.

Beelden in steen
Kwartelstraat 38
3514EW Utrecht
06-12375181
info@beelden-in-steen.nl

10 Mieke de Jong / Ans van Dijk

Pimpen

Wij wonen beide in Bolsward en volgen beide beeldhouwlessen bij Staal en Steen .
Ook zijn wij vrijwilliger in zorgcentrum Huylckenstein in de commissie sfeer en aankleding .
Daarvoor zijn we regelmatig leuke items aan het pimpen zodat de bewoners er van kunnen genieten en erover praten .
Op de route van kunst in de tuinen zagen wij de grote fotolijst staan en we dachten, dat kan wel wat spannender en zijn gaan brainstormen, iets met natuur dachten we.
Met als resultaat ......Tja kom maar kijken.

11 Klara Kuiper

Beeldhouwen in steen

Mijn favoriete onderwerpen zijn dieren. Ik probeer het karakter van een dier in steen te vangen. Ik werk graag met ruwe en gepolijste vlakken. Ik gebruik harde steensoorten zoals springstone uit Zimbabwe. In recent werk combineer ik ook verschillende materialen zoals steen en brons en steen en glas.

Atelier Invasie
Damsterwaard 40
9734CL Groningen
06-36094717
klarakuiper@ziggo.nl

12 Louwrens Ellens

Gebruikskunst

De objecten die ik maak (door mij ''vormsels'' genoemd) zijn, behalve hopelijk plezierig om naar te kijken, mede bedoeld om te functioneren in het dagelijks leven. Als lamp, tafel, krukje enzovoort.

Vormgekregen
Vaart WZ 4
9963 PH Warfhuizen
0595-572832
06-30371856
ellens@xs4all.nl

13 Constance Kokkeel

Keramiek portret

Het boetseren van vormloze massa naar een sculptuur met karakter is voor mij een inspirerend, soms frustrerend, maar altijd fascinerend proces. Met als einddoel een verstild, voor zichzelf sprekend beeld.

Lelievaart 19
2724 SB Zoetermeer
06-55836648
constance.kokkeel@planet.nl

14 Marieke Koerselman

Beelden in steen en kunsthars

KoerselKunst
Weemhofseiland 25
9766 VK Eelderwolde
06-48057909
marieke.koerselman@home.nl

15 Simon Schellevis

Siersmeden

AARDE, WATER, VUUR EN LUCHT. DE VIER ELEMENTEN IN MIJN AMBACHTELIJK SMEDEN
Kunst en vakmanschap gaan samen in het werken met vormen en lijnen door middel van hamer en vuur.
Zo ontstaat een creatie, slechts begrenst door de creativiteit van de smid.

Van der Weijstrjitte 37 a
8759 LH Exmorra
06-13958022
simon.schellevis@home.nl

16 Koos Reinsma

Handbeschilderde dieren en voorwerpen

Hand beschilderde voorwerpen/dieren

Koos Reinsma is van huis uit reclameschilder. Ook decorstukken voor de Harmonie of decors voor kermissen kwamen van zijn hand. Maar koos schildert ook landschappen, paarden, koeien en portretten. Hij beschildert kastjes, koeien, paarden olifanten etc.

Koos Kado
Hottingastate 38
8926 PX Leeuwarden
058-2882636
koosreclame@kpnplanet.nl

17 Liana Miedema

Vilt & Ecoprint

Woon & modeaccessoires van VILT & ECOPRINT zoals kussens, poefjes, wandpanelen, objecten, jasjes, jurken, tops etc. Volg op dit moment de 2jarige opleiding aan de TextileArtSchool in Amsterdam voor meer verdieping in de textielkunst.

MauveLab
De Eker 26
8604VB Sneek
06-28231731
info@mauve-lab.com

18 Ryt Kooistra

Beelden van keramiek

Lekker met m'n handen in de klei en zo ontstaan m'n beelden. Geïnspireerd door het Friese landschap en de dieren daarin maak ik vogels, kippen, koeien, e.d.
Alle beelden worden 2x gebakken in een speciale keramiekoven die tot 1250 graden gaat.

Samaflory
Lytse Morra 1
8723 HG Koudum
0514-593769 / 06-10670512
mail@rytsverbeelding.nl

19 Tineke Szarsynski

Beelden van Recycle-materialen

Na mijn beeldhouwopleiding bij het beeldhouwcentrum in Koudum (2010-2012) heb ik geëxperimenteerd met diverse materialen, technieken en disciplines in de kunst. Van steen tot hout en van kunsthars tot metaal, daarnaast van beeldhouwen tot sieraden maken en schilderen. Na enige tijd van gericht creëren ontwikkelde dit tot een situatie waarin ik me laat leiden door de materialen in de vorm zoals ik die tegenkom. Dit is een proces waarbij ik door het versterken van de vorm en gebruik makend van het materiaal tot beeldvorming komt. 
Ik laat me vooral leiden door de materialen die ik tegen kom in de natuur, maar ook de kringloopwinkels en sloperijen zijn mijn favoriete plekken om inspirerende materialen te ontdekken.

Tineke Szarzynski
De Malus 139
8934cx Leeuwarden
06-26310257
tineke.szarzynski@gmail.com

20 Alwin Overwater

Glasblazen - Glaskunst

Glasblazer - Glaskunstenaar Alwin Overwater maakt veel in opdracht voor allerlei gelegenheden. In overleg met de klant wordt alles besproken om een persoonlijk ontwerp te creëren met symboliek. Daarnaast maakt hij ook vrij werk waar hij zijn creativiteit en kunstzinnigheid de vrij loop kan laten gaan. Hier zie je dat het ambacht glasblazen langzaam overvloeit in ware glaskunst.

Glasblazerij het Quakeltje
Dorpsstraat 53
8759LC Exmorra
0515-573331
info@glasblazer.nl

21 Tjitske Langhout

Beeldend kunstenaar

Ik maak divers werk wat ontstaat vanuit een (maatschappelijk) thema of uit het materiaal zelf.
Mijn werk gaat vaak een verbinding aan met vorm, structuur en herhaling.
Herhaling van hetzelfde patroon, materiaal en/of handeling, dit geeft mij een tijdelijke vorm van rust.

Drachten
06 29582682
tjitskelanghout@live.nl

22 Anna Akke Fopma

Beeldhouwen

Dit jaar eens geheel iets anders van mijn hand. Naast het beeldhouwen wordt ik door mijn opleiding bij de Kleine Tiki in Assen, geprikkeld om ook met andere technieken aan de slag te gaan. Ik trok een Tarot kaart met als titel "De Wereld", hierop staat een naakte vrouw. We kregen als basisopdracht om deze kaart uit te werken voor het komende schooljaar. Hierdoor ontstond bij mij het idee om een etalagepop op de kop te tikken en hier iets mee te doen. Wat, dat moet nog ontstaan. Hierna kwam het benen project erbij. Super 150 benen worden geëxposeerd langs de rand van de ijsbaan tijdens de Kunst in de Tuinen route. Weer een nieuw idee ontstond er in mijn hoofd om te midden van al die benen mijn etalagepop neer te zetten, een dame die de benen in de gaten houd, als een soort wachter. Inmiddels heeft mijn dame al hulp gekregen van nog twee etalagepoppen, Zelf ben ik erg nieuwsgierig hoe één en ander er uit gaat zien en of mijn plan lukt. Inmiddels heb ik wel het thema VERBINDING bedacht.

Staal & Steen
Dorpsstraat 70 a
8759LE Exmorra
06-19051469
info@staalensteen.nl

23 Henk Dillerop

Poezie

Westerkade 7
8911BD Leeuwarden
06-20962255
henkdillerop@gmail.com

24 Wilma Hoeve

Glasfusing

Wilma Hoeve (1968) uit Rouveen is haar hele leven al gefascineerd door glas en door kleur.
“Er is zoveel mogelijk met glas! Glas is verkrijgbaar in prachtige kleuren, en bij wisselende lichtomstandigheden heeft het steeds weer een ander verrassend effect. Ik ben voortdurend op zoek naar nieuwe vormen en toepassingen”, aldus Wilma.
De techniek die ze gebruikt heet "glasfusing". Bij het fusen van glas worden stukjes glas op hoge temperaturen (tussen ca. 740°C en 800°C) in een speciale glasoven met elkaar versmolten en eventueel vervormd. Vaak zijn er meerdere stookgangen nodig voor een object.
Haar inspiratie vindt ze vaak in de natuur: een mooie bloem, een fleurige bloemenborder, een mooi landschap… Voorop staat dat een object aantrekkelijk moet zijn om te zien; daarnaast komt er ook steeds vaker symboliek in haar werk voor: vrijheid, schoonheid, verdriet, vreugde.
Alle objecten zijn handgemaakt en uniek.

Glanzend Glas
Oude Rijksweg 561
7954 GM Rouveen
06-83576223
info@glanzendglas.nl

25 Wijnand de Groot

Acrylverf, epoxy op mannequins

Sinds 2015 ben ik weer actiever met mijn kunst bezig gegaan. 
Na een lange tijd niets gedaan te hebben door oa lang ziekbed heb ik de drive weer aardig te pakken. 
Ik ben autodidact en vindt het leuk om steeds niieuwe technieken en materieel uit te testen. 
Mijn beschilderde paspoppen of mannequins zijn mijn kindjes, vaak ben ik daar meer dan een jaar mee bezig, stap voor stap en een heel denkproces erbij. Het moet kloppen in mijn hoofd.

Paalhoeveweg 3
3775kl Kootwijk
06-48176771
wijnand555@gmail.com

Alwin Overwater - Glazen Specht

26 Alwin Overwater

Glasblazen - Glaskunst

Glasblazer - Glaskunstenaar Alwin Overwater maakt veel in opdracht voor allerlei gelegenheden. In overleg met de klant wordt alles besproken om een persoonlijk ontwerp te creëren met symboliek. Daarnaast maakt hij ook vrij werk waar hij zijn creativiteit en kunstzinnigheid de vrij loop kan laten gaan. Hier zie je dat het ambacht glasblazen langzaam overvloeit in ware glaskunst.

Glasblazerij het Quakeltje
Dorpsstraat 53
8759LC Exmorra
0515-573331
info@glasblazer.nl

27 Jan Zeeders

Staal

Jan combineert staal en steen tot verrassende vormen

Staal & Steen
Dorpsstraat 70 a
8759LE Exmorra
06-29073727
info@staalensteen.nl