OVERZICHT DEELNEMERS
1 – Knutselclub Exmorra – Allingawier
De knutselclub bestaat al weer vele jaren in het dorp. Eerst alleen voor groep 7 en 8, maar sinds vorig jaar zijn alle kinderen van groep 1 tot 8 welkom voor allerlei leuke activiteiten en lekker knutselen. Ook dit jaar doet de knutselclub weer mee met ‘Kunst in de Tuinen’ en we mochten ons helemaal uitleven. Het idee was snel bedacht, de kinderen hebben de mooiste zelfportretten gemaakt.
Het zijn echte kunstwerken geworden en Picasso is er niets bij. Kom allemaal de kunstwerken bewonderen.
2 – Maria Schüller
Beelden en objecten
Ik werk graag met harde materialen zoals steen, brons, metaal of (plexi)glas zowel groot als klein.
Hiermee geef ik mijn ideeën vorm. Vaak abstract.
3 – Hubert van Soest
Fietskunst – cyclingart
Ik ben Hubert van Soest en ik maak (fiets) kunst van (fiets) afval. Door “afval” te transformeren tot kunst laat ik zien dat niet al het “afval” waardeloos is. Voor mij als (fiets)kunstenaar zijn oude fietsonderdelen een essentiele grondstof is om een nuttige toepassing te creëren. Afval transformeren tot een nuttige toepassing heet Upcycling. Omdat ik de creatieve link ben tussen de oorspronkelijke functie als fietsonderdeel en de nieuwe functie als fietskunstwerk ben noem ik mij Decreatievelink. Laten we onze wereld mooier maken! Upcycle your life, Upcycle our world & Stop climate change
4 – Renée Otter
Beeldhouwen in steen, hout en beelden van brons
Opgegroeid in zuid Frankrijk tussen geërodeerde bergen, raakte ik al vroeg gefascineerd door de kleuren en diversiteit van de rotsen.
Al meer dan 40 jaar volg ik beeldhouwcursussen in diverse landen met verschillende stenen en andere materialen, en volgens diverse technieken.
Ik maak figuratieve en abstracte beelden om de essentie van de emoties van de mens tot uiting te brengen. M’n werk doe ik in opdracht, volgens thema’s en vrij.
5 – Maja van Oijen
schilderen ‘acryl – aquarel’
beelden ‘keramiek – brons – epoxy’
Ik leef me graag in, in de schoonheid van dieren, door ze te tekenen en te schilderen en met het maken van beelden is voor mij het plaatje rond.
De voorstaande jachthond in zijn volle glorie waarvoor hij gemaakt is. Aangespannen voor het gevonden wild dat gedwongen wordt zich te drukken. Dit kan de hond lange tijd volhouden. Die spanning in heel het lijf wil ik laten zien. Dit beeld is epoxy gegoten maar kan ook in brons.
6 – José Olgers
Beeldhouwkunst
Beeldhouwen vanaf 2007 in verschillende soorten steen. De vorm, grootte, hardheid en kleur is elke keer anders . Kijken naar de verschillende zijden van de steen en daar iets moois van maken. Vaak abstract.
Geeft rust in je hoofd om daar mee bezig te zijn.
7 – Nanda Vandeberg
Glaskunst
Nanda Vandeberg werkt met passie voor kleur en vorm met glas en heeft zich in de loop der jaren meester gemaakt over het ambachtelijk werken met glas. Het schilderen van glas, het zetten van glas in lood, het versmelten en vervormen en zandstralen. In het atelier is voldoende ruimte en materiaal aanwezig voor workshops. In de loop der tijd zijn er vele kleine en grotere werken ontstaan, vrij werk en in opdracht. De precisie en het geduld behorend tot ’t glazeniersvak zijn een uitdaging en dagelijks een groot plezier. Wilt u iets moois laten maken of laten restaureren, dan bent u bij Nanda aan het juiste adres.
8 – Rob Meyer
Beeldhouwen
Ik heb een beeld.
Van een nog ongeboren beeld.
Een beeld om van te houwen.
Een beeld om aan te bouwen.
Een beeld om te vertrouwen
dat het zijn schoonheid gaat ontvouwen.
Ik vraag de steen: Wie ben je?
Zeg het me, ik sta klaar.
We gaan op Reis, samen, tot we elkaar ècht ontmoeten.
Dan ben jij tot leven gekomen, als dienaar van mijn dromen.
Rob Meyer.
9 – Greet Leuven
schilderijen – schalen – objecten
“Abstract maar poëtisch, een schurende realiteit” zo werd werk van Greet in de Leeuwarder Courant getypeerd. Een zoektocht in de geschiedenis van oude culturen, structuren van de macht en slachtoffers. Hoe hebben mensen het vroeger gedaan, is er iets geleerd of vervallen we toch telkens weer in dezelfde ellende en herhaalt de geschiedenis zich. Hoe ziet onze footprint eruit voor volgende generaties? Het werk van Greet is universeel en actueel.
10 – Siete Koch
Keramiek
Vanaf jaren 70 aardewerk draaier ,Workumer aardewerk.
Sinds jaren 80 zelfstandig pottenbakker.
Verschillende draai en stooktechnieken.
Vrij of in opdracht werkend.
11 – Simon Schellevis
Siersmeden
In mijn jeugd was ik al gefascineerd door het werk en de creaties van onze dorpssmid. Na schooltijd mocht ik meekijken én doen. Zo leerde ik de beginselen van het ambacht.
Na mijn pensionering kon ik als vrijwilliger aan de slag in een museum smederij.
Naast uitleg en demonstratie voor de toeristen kon ik daar mijn ei kwijt met het smeden van o.a. authentiek hang- en sluitwerk. Smeden… een Passie!
Uiteindelijk is e.e.a. uitgegroeid tot een volwaardige hobby met een eigen smederij aan huis waar ik vrij werk en in opdracht kunstwerken, hekwerken, uithangborden, bouwbeslag etc produceer en workshops geef.
12 – Constance Kokkeel
Beeldhouwen
Een stuk steen… hoe te beginnen? Wat gaat eruit komen?
Voor Constance Kokkeel is dat een wisselwerking tussen wat de steen ‘vertelt’ en de eigen vormentaal. Dit heeft geresulteerd in sculpturen waar steeds weer opnieuw en van alle kanten anders naar kan worden gekeken. Het is aan de kijker om hier een eigen interpretatie aan te geven.
13 – Elske Klik
Goudsmid – sieraden en objecten/ Buitenkunst – Glasobjecten
Ik ben van beroep Goudsmid en heb sinds 1995 mijn eigen atelier. Met sieraden en objecten heb ik door het hele land geëxposeerd. Voor buitenkunst heb ik verschillende projecten gedaan, Flessenpost, alternatieve tuin, Jurken van afval en waaikuiven van foam. Ik zat in de organisatie en speelde in de theaterstukken “Kerk van klei” , “Dijk vol dromen” en “Het einde van de Klimaat activist”. Hiervoor maakte ik bijna alle kostuums. Voor de buitenkunst laat ik mijn beroep los en ga met van alles aan de slag. In Exmorra kan iedereen genieten van mijn “Glastorens” gemaakt van gebruikt glas.
14 – Catharina Drost
Keramiek – Beeldhouwen – Schilderijen
Geboren in Harlingen en na lange tijd elders gewoond te hebben weer terug gekeerd. Opl. MOA en MOB Handvaardigheid. Lang gewerkt in het onderwijs, voornamelijk in Rotterdam. Daarnaast keramiek- en beeldhouw-cursussen gegeven aan volwassenen in Rotterdam, Voorburg en Siegerswoude, waar we na Rotterdam een aantal jaren gewoond hebben. Nu in Harlingen werk ik alleen nog voor mezelf.
15 – Fenz Art
Mixed Media
Kunst van Fenz Art ontstaat vanuit een natuurlijke drang tot creëeren. Inspiratie komt uit de natuur en uit de eigen fantasie en dromen, die altijd weer weten te verrassen en inspireren. Het doel van ieder kunstwerk: het samenbrengen van lijnen, vormen, kleuren, overlappingen en diepte tot een harmonieuze totaalcompositie.
16 – Lotte Avéres
Beeldhouwen
17 – Margriet Leemans
Tekenen, schilderen en ruimtelijk werk
Gouache op papier, olieverf op doek vormen het hoofdbestanddeel van mijn werk. Daarnaast ben ik betrokken bij projecten van het Flexensemble voor het maken van rekwisieten. Het onderwerp van mijn schilderijen en tekeningen is mijn bezorgdheid omtrent het welzijn van de aarde, met name de serie ” footprints”.
19 – Martine Knoppert
Glaskunst
Martine Knoppert uit Den Haag is werkzaam als kunstenaar, docent en auteur. Haar kunstreis draait inmiddels al drie decennia om het materiaal glas. Martine past vele technieken toe, vooral glasfusing en slijptechnieken. Glas heeft zeer veel mogelijkheden, je kunt altijd weer een nieuwe richting in slaan. Soms is het een thema dat de richting aangeeft dan weer een opdracht. Toegepaste kunst of vrije objecten, objecten met figuratie of geheel abstract, ze wisselen elkaar af. Zo smelt zij in haar oven van glasstukjes nieuwe patronen met vloeiend aquareleffect. Andere werkstukken met ‘gebakken lucht’ patronen zijn juist ritmisch van aard.
20 – Mieke Andringa
Keramiek
Bijna 40 jaar geleden begon ik met beelden maken van keramiek en volgde ik daar vele jaren cursussen voor.
Vanaf 2001 trokken we met onze ‘Woonkotter’ rond door Europa. In 2010 vonden we een een ligplaats in Leeuwarden en huurden een atelier in een oude school. Daar kon ik opnieuw ervaren hoe fijn het is om in een eigen ruimte aan de slag te gaan en met cursisten te werken.
Eind 2014 kochten we een huisje in Exmorra met een werkplaats erachter waar ik na een verbouwing in mijn nieuwe atelier ‘ARTstikke leuk” weer aan het werk kon en kleine groepen kan ontvangen. Op aanvraag geef ik nu workshops ‘Keramiek beschilderen’. Interesse? Neem gerust contact op.
21 – Alwin Overwater
Glaskunst
Glasblazer – Glaskunstenaar Alwin Overwater maakt veel in opdracht voor allerlei gelegenheden. In overleg met de klant wordt alles besproken om een persoonlijk ontwerp te creëren met symboliek. Daarnaast maakt hij ook vrij werk waar hij zijn creativiteit en kunstzinnigheid de vrij loop kan laten gaan. Kom langs in de glasblazerij in Exmorra en ontdek dat het ambacht glasblazen langzaam overvloeit in ware glaskunst.
22 – Patricia Overdam
glaskunst
Ik ben grafisch vormgever, beeldend kunstenaar, fotograaf en schipper, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik blijf op zoek naar creatieve uitdagingen. In 2009 kwam ik in aanraking met glas. Toen ik in 2015 een lieve zoon kreeg en de
tijd had om over dingen na te denken kwam het besluit om de uitdaging aan te gaan. Het IKA volgen, een studie glaskunst en ambacht te Mechelen waar ik in 2022 vol trots ben afgestudeerd in de Hogere Graad.
Als Beeldend Kunstenaar ben ik in mijn werk altijd opzoek naar een diepere laag. Vanuit de waarde die ik hecht aan vrijheid en autonomie beschouw ik onze wereld. De rode draad binnen mijn werk is, hoe wij volgens regels en kaders leven met elkaar en de wereld er om heen. Door te experimenteren en het werk organisch te laten groeien, ontstaan mijn mooiste creaties.
Om mijn beelden vorm te geven experimenteer ik met materialen en technieken o.a. glasblazen, casting, flame work, glas gieten, en diverse koudbewerkingen,
bijna altijd in combinatie met andere materialen zoals, metaal, rubber en wat ik verder vinden kan. Hierbij gebruik ik graag gebruikte materialen
die ik dan recycle in m’n werken.
23 – Michel Heusen
Ruimtelijke vormgeving
66 jaar geleden geboren in Amsterdam
lerarenopleiding handvaardigheid en textiele werkvormen
inspeciënt theatergroep studio Hindrik
docent beeldende vorming Amsterdam
amateur kunstenaar
amateur ontwerper van meubelen en urnen
ontwerper, bouwer en eigenaar vakantiehuis in de Zuursche Duinen te Steenbergen Drenthe
sinds 1 jaar lid van TRS teken- schilderschool Roden
24 – Evert Esselink
Schilderkunst
Dertig jaar ervaring als kunstschilder en met als leermeesters enkele groten der aarde. Door het bestuderen van hun werk én techniek en het lezen van biografieën van kunstenaars en de technische uitleg over hun werk, heeft Evert het vak geleerd. De lessen / notities van onder andere Leonardo da Vinci en de technieken van Rubens, Hans Holbein de Jonge en Touko Laaksonen hebben hem geholpen met het doorlopen van zijn eigen ontwikkeling en zijn leidend geweest voor de technieken die hij zich eigen heeft gemaakt. Observatie is in alles het sleutelwoord.
‘De kracht diep geworteld in mij, van herinnering, beleving en verbeelding, is de bron waaruit ik als kunstenaar werk. De honger naar schoonheid en het licht te kunnen laten stralen is mijn drive om het te scheppen.’
25 – Marja Steinmetz
Glaskunst
Marja Steinmetz is opgeleid als fotografe en al jarenlang gefascineerd door glas. Intussen maakt ze ook objecten van hout en andere materialen, al dan niet gecombineerd met glas. De objecten welke in Exmorra getoond worden, zijn objecten van glas vastgezet op hout of op natuursteen. De objecten zijn 3-D landschappen, maar dan van glas. Het werk is geschikt om zowel binnen als buiten te plaatsen.